کلینیک تغذیه چنگال سبز
cropped-logo-1.png

بیماری کبد چرب (استئاتوز کبدی) چیست ؟

بیماری کبد چرب به این معنی است که شما چربی اضافی در کبد خود دارید.  ممکن است بشنوید که پزشک آن را استئاتوز کبدی می نامد.

نوشیدن زیاد الکل احتمال ابتلا به آن را افزایش می دهد.  با گذشت زمان، الکل بیش از حد منجر به تجمع چربی در داخل سلول های کبد شما می شود.  این کار کبد شما را سخت تر می کند. اما حتی اگر الکل زیاد مصرف نکنید، می توانید به بیماری کبد چرب مبتلا شوید.

انواع بیماری کبد چرب چیست ؟

دو نوع کلی بیماری کبد چرب وجود دارد :

بیمای کبد چرب الکلی

بیماری کبد چرب غیر الکلی (NAFLD)

دو نوع مختلف از بیماری کبد چرب غیر الکلی وجود دارد:

کبد چرب ساده: این بدان معناست که شما در کبد خود چربی دارید، اما ممکن است هیچ التهابی در کبد یا آسیب به سلول های کبدی نداشته باشید.  معمولاً بدتر نمی‌شود یا مشکلی در کبد شما ایجاد نمی‌کند.  اکثر افراد مبتلا به NAFLD کبد چرب ساده دارند.

استئاتوهپاتیت غیر الکلی (NASH): این بیماری بسیار جدی تر از یک کبد چرب ساده است.  NASH به این معنی است که شما در کبد خود التهاب دارید.  التهاب و آسیب سلول های کبدی که با NASH اتفاق می افتد می تواند باعث مشکلات جدی مانند فیبروز و سیروز که از انواع زخم های کبدی هستند و سرطان کبد باشد.  حدود 20 درصد از افراد مبتلا به NAFLD NASH دارند.

بیماری کبد چرب مرتبط با الکل (ALD)

بیماری کبد چرب الکلی قابل پیشگیری است.  معمولا با قطع نوشیدن الکل بهتر می شود.  اگر به نوشیدن ادامه دهید، ALD می تواند مشکلات جدی ایجاد کند.  این شامل:

کبد بزرگ شده

همیشه علائمی ایجاد نمی کند، اما ممکن است در سمت راست بالای شکم درد یا ناراحتی داشته باشید.

هپاتیت الکلی

تورم در کبد است که می‌تواند باعث تب، حالت تهوع، استفراغ، درد شکم و زردی (پوست و چشم‌های مایل به زرد) شود.

سیروز الکلی

تجمع بافت اسکار در کبد شما است.  می تواند علائمی مشابه هپاتیت الکلی ایجاد کند به علاوه :

انباشته شدن مقدار زیادی مایع در شکم شما (پزشک آن را آسیت می نامد)

فشار خون بالا در کبد

خونریزی در بدن شما

سردرگمی و تغییر در رفتار

طحال بزرگ شده

نارسایی کبد که می تواند کشنده باشد

بیماری کبد چرب مرتبط با الکل معمولا در اولویت قرار می گیرد.  سپس می تواند بدتر شود و به هپاتیت الکلی تبدیل شود.  با گذشت زمان، ممکن است به سیروز الکلی تبدیل شود.

علائم بیماری کبد چرب چیست ؟

افرادی که به کبد چرب مبتلا هستند معمولاً هیچ علامتی ندارند.  برخی از افراد ممکن است علائمی مانند خستگی یا درد در سمت راست بالای شکم، جایی که کبد شما قرار دارد، داشته باشند.

اگر NASH دارید یا سیروز دارید، ممکن است علائمی مانند:

شکم متورم

رگ های خونی بزرگ شده در زیر پوست شما

سینه های بزرگتر از حد معمول در مردان

کف دست های قرمز

پوست و چشم هایی که به دلیل بیماری به نام یرقان مایل به زرد به نظر می رسند

نحوه تشخیص کبد چرب چگونه است ؟

از آنجایی که اکثر افراد علائمی ندارند، تشخیص این شرایط آسان نیست.

پزشک شما ممکن است از روش‌های مختلفی برای تشخیص ابتلا به بیماری کبد چرب استفاده کند.  برخی از مواردی که پزشک ممکن است برای تشخیص بیماری کبد چرب استفاده کند عبارتند از:

سابقه سلامت

پزشک در مورد مصرف الکل شما سوال خواهد کرد.  این اطلاعات می تواند به پزشک شما کمک کند تا تشخیص دهد که آیا شما ALD یا NAFLD دارید.  آنها همچنین در مورد داروهایی که مصرف می کنید، نحوه غذا خوردن و سایر شرایط سلامتی که ممکن است داشته باشید می پرسند.

معاینه بدنی

پزشک شما را وزن می کند و بدن شما را برای علائم مشکلات کبدی مانند بزرگ شدن کبد یا یرقان بررسی می کند.

آزمایش خون

می توانند نشان دهند که آیا سطح بالایی از آنزیم های کبدی مانند آلانین آمینوترانسفراز (ALT) و آسپارتات آمینوترانسفراز (AST) دارید یا خیر.  اگر چنین است، ممکن است کبد شما مشکل داشته باشد.

تست های تصویربرداری

ممکن است یک سونوگرافی، اسکن توموگرافی کامپیوتری (CT) یا تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI) دریافت کنید.  این آزمایش ها می توانند به نشان دادن وجود چربی در کبد کمک کنند.  اما آنها نمی توانند تشخیص دهند که کبد چرب ساده دارید یا NASH

بیوپسی کبد

همه افراد مبتلا به NAFLD نیازی به بیوپسی کبد ندارند.  اگر در معرض خطر ابتلا به NASH هستید یا اگر آزمایش‌های دیگر نشان دهد که ممکن است عوارض NASH مانند سیروز داشته باشید، پزشک ممکن است آن را توصیه کند.  پزشک نمونه‌ای از بافت کبد را برمی‌دارد و آن را به آزمایشگاه می‌فرستد تا ببیند آیا التهاب یا آسیب کبدی دارید یا خیر. بیوپسی کبد تنها راهی است که پزشکان می توانند NASH را تشخیص دهند.

علل و عوامل خطر ابتلا به کبد چرب چیست ؟

اضافه وزن و چاقی

سطوح بالای تری گلیسیرید یا کلسترول بد (LDL) یا سطوح پایین کلسترول خوب (HDL)

سندرم تخمدان پلی کیستیک

افراد با آپنه خواب انسدادی

کم کاری تیروئید

کم کاری هیپوفیز

سوء تغذیه

کاهش وزن سریع

قرار گرفتن در معرض سموم و مواد شیمیایی خاص

داشتن سندرم متابولیک

 

  • درمان بیماری کبد چرب

هیچ دارویی برای NAFLD تایید نشده است، اگرچه برخی در آزمایشات بالینی هستند.

معمولا اولین خط درمان کاهش وزن است.  این به کاهش چربی، التهاب و جای زخم در کبد شما کمک می کند.  از دست دادن تنها 3 تا 5 درصد از وزن بدن می تواند میزان چربی در کبد شما را کاهش دهد.

همچنین باید نوشیدنی را ترک کنید.  این تنها راهی است که می توانید از بدتر شدن آسیب کبدی جلوگیری کنید.  حتی ممکن است بتوانید برخی از آسیب های کبدی را که قبلاً رخ داده است، خنثی کنید.

اگر عوارض ناشی از NASH مانند سیروز یا نارسایی کبدی دارید، ممکن است نیاز به پیوند کبد داشته باشید.  به طور کلی، افراد مبتلا به NASH که پیوند کبد دریافت می کنند بسیار خوب عمل می کنند.

کلینیک تغذیه و رژیم درمانی چنگال سبز